Rysk roulette i verkligheten och på film

Man tror att det grymma ?spelet? rysk roulette uppkom i just Ryssland runt 1870. Vid den här tiden var det populärt bland rika men i Sankt Petersburg att duellera med pistol. Detta gick till så att man startade rygg mot rygg och sedan gick 20 steg, vände sig och sköt. Syftet med detta var alltså att få upprättelse i en dispyt. När revolvern kom till Ryssland började man istället ägna sig åt rysk roulette inför publik, då pistoldueller sedan länge var förbjudna.

Det man behövde var en kortlek, en flaska rysk champagne, en revolver och en patron till denna. De två ?spelarna? drog växelvis ett kort från leken och den som först drog ett svart kort skulle använda revolvern. Champagnen kommer in i bilden här, eftersom man alltid hade valet att på ren svenska supa sig as-kalas innan man skulle rikta pistolen mot sig själv. I en revolver finns det plats för sex patroner, så när man tryckte på avtryckaren var risken alltså 1 på 6 att man skulle dö. Hände det, så ansåg man att ödet hade avgjort vem som var hedervärd (han som inte dog), och överlevde man så ansåg man att det hela var ur världen och man försonades. Vågade man inte avfyra alls, blev man ganska fort till åtlöje inför hela Sankt Petersburg. Under åren har rysk roulette utvecklats till det barbariska ?spelet? där man turas om att skjuta tills någon dör.Alltså inget spel där man på något sätt kan vinna pengar som man vanligtvis gör om man ska spela casino spel av olika slag.

Hur groteskt rysk roulette än är att föreställa sig, så har fenomenet filmatiserats flera gånger. Kanske just därför att det är så hemskt: det obegripliga har alltid fascinerat oss människor. I amerikanska storfilmen The Deer Hunter (1978), finner vi den troligen mest kända scenen med rysk roulette. Denna scen, där Vietcong tvingar krigsfångar att spela rysk roulette, blev väldigt hårt kritiserad, då det inte fanns några bevis för att denna grymhet faktiskt hade hänt under kriget. I filmer som LA Confidential, The Way of the Gun och Leon och i tv-serien Heroes förekommer också scener med rysk roulette, med väldigt olika utgång. Sommarnattens Leende, Ingmar Bergmans genombrottsfilm, innehåller även den en scen där en man utmanar sin frus älskare på rysk roulette. Mannen klarar sig genom att fuska och inte ha några patroner alls i sin revolver. Dessutom finns det i flera tv-spel scener där karaktärerna spelar rysk roulette, ibland med referenser till The Deer Hunter.