Andra turspel

Turen och slumpen styr de flesta spel, i vart fall hasardspel, vilket ger tillvaron en viss krydda med lotto, tips, kasinospel eller vilka favoriter var och en nu har. Poker är ett undantag från det slumpmässiga eftersom det bevisat har ett stort inslag av skicklighet. Udda spel brukar vanligtvis ha sin förebild från ett känt och populärt spel. Ko-bingo är en sådan variant vilken brukar utövas på marknader runt om i landet. Ett fält rutas in och förses med nummer antingen på marken eller en separat spelplan. En ko släpps in på fältet och där den bajsar blir det nummer som vinner. De flesta turspel baserar sig på nummer eller färger eller en kombination av dessa. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller sätt att utse det vinnande numret som till exempel lotter, hjul, tärningar och kort. Listan kan göras lång över turspelens attribut. Just tärningen anses som ett av de äldsta redskapen för hasardspel. Den anses härstamma från Kina för många tusen år sedan. Till Europa kom tärningen via handelsmän som färdades efter den legendomsusade Sidenvägen. De flesta tänker på den vanliga sexsidiga tärningen men den finns i många olika varianter. Romarna använde astragaler, en slags stav som kunde snurras i olika ställningar. Lotteri är en annan vanlig form för att fastställa vem som vinner och den metoden användes av kineserna för att finansiera byggandet av kinesiska muren.

Bingons betydelse

I Sverige och världen i övrigt har familjespelen haft stort inflytande och betydelse. Bland de mest utmärkande är kortspel för barn som exempelvis Svälta räv och även Fia med knuff, Yatzy och Monopol. Det mest folkliga spelet är dock bingon som kom till landet 1961. Det var idrottsföreningen i Gunnarstorp som anordnade den första bingokvällen och genast uppstod en fullkomlig lavin av bingospel landet runt. Man spelade i föreningslokaler, bygdegårdar, Folkets Hus och liknande samlingssalar flera kvällar i veckan. I städer och större orter uppstod bingohallar vilka hade öppet från morgon till kväll och alla dagar i veckan. Bingospelet förekom vanligtvis i två varianter, dels den vanliga med 75 nummer men även den så kallade variantbingon med 90 nummer. När Bingolotto startade omkring 1990 uppstod en ny explosion av intresse över hela Sverige. När det anges ungefär 1990 så beror det på hur man räknar eftersom det första Bingolotto endast sändes lokalt i Göteborg. Den första sändningen i Kållevisionen gick av stapeln i januari 1989 och den första i tv4 startade den 19 oktober 1991. Att bingo inte blev så stort direkt på sextiotalet kan dels bero på att tv inte hade så stor genomslagskraft ännu och när den fick det blev Bingolotto den som tog över stafettpinnen. En annan orsak är sammanbindningen med idrottsrörelsen. Dels får endast föreningar tillstånd till lotteri och bingo, men i rörelsen hade man dessutom en uppsjö av ideell kraft som kunde bidra till arrangemangen.

Kom ihåg bonusen

Idag kan man spela bingo hos ett flertal spelsajter vilka, förutom svenska föreningsägda är Unibet, Betsson, Maria Bingo, 888 Bingo och Bertil Bingo bara för att nämna några. Glöm inte att ta del av den bonus dessa erbjuder när det är dags att spela, eller varför inte testa BetWay som betalar cirka 400 på satsad hundralapp.